Online chat users: None


 FAQ   Search   Memberlist   Usergroups   Register   Profile   Log in to check your private messages   Log in 


Adaptare si improvizatii 1 (locatie Texas, USA)

 
Post new topic   Reply to topic    Club Airguns Forum Index -> Vanatoarea cu AC
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dtdpuu
Visitor
Visitor


Joined: 27 Mar 2007
Posts: 12
Location: Texas, USA

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 7:37 pm    Post subject: Adaptare si improvizatii 1 (locatie Texas, USA) Reply with quote

Adaptare si ImprovizatiiTimpul trece, ochiul si degetul ruginesc, iar viata cotidiana nu mai tine seama de hobby. Putem sa ne razvratim...dar e mai util sa ne adaptam si sa improvizam.

“Adaptarea”, prespupune existenta unor preconditii vitrege, in cazul meu, conditiile sint: timp putin, probleme de servici si personale care umplu gaurile temporale si...., as vrea sa nu mai zbor sau sa calatoresc prea mult pentru a vina. As vrea sa pot avea acces rapid si ieftin la vinat. “Broderia” pe hirtie nu mai e nici ea atragatoare decit in doze moderate si cu arme noi. As vrea sa am acces la vinat adevarat (adica viu) pe care trebuie sa-l “pacalesc” ca sa il dobor, sa fie oarecum abundent, legal si sa pot face trageri de precizie.

Zona in care locuiesc e rezidentiala si e in afara orasului. Proprieatea comunitatii e intisa si are zone de padure si spatiu verde in care pasaretul local si veveritele sint in largul lor. Prin padure sint pilcuri de case, alei asfaltate de access, alei de joging, etc. Desi zona e in afara orasului, armele de foc sint tabu fiind zona rezidentiala, dar legea e indulgenta cu “seringile” cu aer comprimat. Mai putin insa comunitatea, asadar orice scuipa “nituri de plumb” trebuie sa o faca in shoapta si cu consideratie pentru vecinii cuvioshi.

Deci a trebuit sa improvizez. Am ales ca “dusmani” ciorile si veveritzele locale, care sint destul de isteze si fricoase ca sa nu sufere prea multa apropiere, sint relativ accesibile, si ...credeam eu, sint deja dotat pentru a ma razboii cu ele.
Deja am in dotare o arma RWS Diana 350 Magnum, capabila sa “alunge simburei” la viteze mari (pentru o “suflanta”), cu precizie suficienta pentru doza de Cola la 45m, si cu energie de cca 28 Joules.Planuiam sa o folosesc pentru a stirpi netrebnicele ciori si veverite locale. Asadar am incalecat calul cu pedale, am “impaturit” arma in rucsac si am inceput sa haladuiesc paduretul si dealurile locale, cu emotie si incredere de “mare vinator”. Dupa citeva zile de effort si scadere progresiva a entuziasmului n-am reusit sa ma apropii la mai mult de 50m de ceva care mshica autopropulsat de inima si plamini. De cite ori ajungeam la sub 50m de o cioara, aceasta isi lua zborul chiar cind armam pusca, sau imi gaseam pozitia de tragere. De asemene cei mai multi “dusmani” erau in apropierea pilcurilor de case unde nu puteam sa scot ditai pushcociul fara sa isterizez vreo vecina cu copii. Amorul personal a fost elecrocutat...dar m-am hotarit sa ma readaptez.

Pentru ca pasaretul local era obisnuit cu trafic de masini, m-am hotarit sa trag din masina. Asta imi oferea si camuflaj si izolare de zgomot si...culmea, apropiere de “dusmani”. Buun, din nou minat de mindria homo sapiens care e mai destept decit...ciorile, am inceput sa cutreier zonele impadurite din comunitate in ...treapta a 2-a oprindu-ma la cca 30m de prima cioara mirshava care a avut cutezanta sa ma infrunte. Pentru a va inchipui scena urmatoare e bine sa precizez ca masina e un Ford Mustang, adica un coupe sport cu 2 usi si relativ putin loc in habitaclu.

Asadar cioara neobrazata continua sa stea la 30m. Am luat arma de pe bancheta din spate (era deja armata si cu gamalie pe teava) si m-am contorsionat in fel si chip ca sa trec arma peste tetierele din fata si sa fac cumva sa mi-o pun la umar fara sa scot teava armei pe geam. Repetasem pozitii si scenariul in prealabil..dar tot a fost ditamai cazna. In tot timpul asta cioara se pregatea de decolare..dar inca statea. In sfirsit am reusit o pozitie satisfacatoare, am pus luneta la ochi si.....zbang-pleosc. Un mic norishor de fulgi si pene a iesit din cioara, m-au trecut sentimente de inaltzare in capacitile mele de ochitor..dupa care cioara si-a luat zborul in mare graba. Mi-am scapat mandibula in poala cu mare suprindere in cioara inrdudita cu pisicile cu 9 vieti si amorul personal a fost din nou....electrocutat. M-am uitat dupa cioara in zbor ca spectatorii dupa minge la un meci de tenis de cimp. Dupa cca 80 m cioara s-a lasat pe pamint si.....s-a impacat cu viitorul. Mi-am dat seama ca nu se va mai ridica de acolo. Am mers pe jos pina la cioara sa vad tabloul cinegetic. Da, hotarit lucru, cioara asta n-o sa ma mai atace. Amorul meu si entuziasmul s-au incalzit din nou.

M-am urcat in masina is m-am pornit din nou in cautare de dusmani. Am gasit urmatoarea victima...am repetat procedeul cu luat arma din spate...dar mi-am dat seama ca nu e armata. Ar trebui sa va spun ca nu e foarte simplu sa o armezi, cere effort, si o pozite de fortza, lucru total nefeazabil in micutzul meu coupe. Asadar .... a cistigat...cioara. Amorul meu era deja cirtiza. Nu era fezabil sa armez in masina, nici sa gasesc pozitii de tragere contorsionate in masina...Ufff a trebuit sa ma readaptez din nou.

M-am hotarit pentru o noua arma. Daca nu pot folosi o carabina, voi folosi un pistol. Am deja un pistol suficient de precis pentru lovituri la 10m. E un Crossman 1377 CC capabil de vreo 180 m/s si o energie de cca 12-14 joules. E un pistol cu pompa, adica necesita zece pompari pentru o lovitura. Dar e mult mai mic decit carabina, mai manevrabil , usor de tras din diferite pozitii si suficient de precis pentru lovituri la 10m.
Dupa citeva teste pe hirtie eram din nou gata de furishat la ciori. De data asta insa apropierea a fost grea. In 10m aproape orice cioara care nu e retardata mintal decoleaza. Dar mi-am dat seama ca in copac sau pe jos dupa tufis, au impresia ca sint camuflate, asadar stau cuminti si am reusit sa ma apropii la distante de tragere. La prima victima, am luat pistolul si...mi-am dat seama ca, trebuie sa trag cu miinile intinse ca sa am suficienta precizie. Catarile mecanice sint grosiere si nu sint de precizie. Ca sa trag cu mina intinsa trebuia sa sa stau fie intr-o pozitie instabila, fie sa scot pistolul pe geam. In nici un caz o solutie viabila. Asadar am tras cu bratele indoite. In cazul acesta aparatele de ochire sint sub orice critica. Ochiul e prea aproape de catarea in U din spate, si poza tintei era ca si cum incerci sa centrezi din ochi, un cui intre stilpii de la poarta casei. Asadar, din 10 lovituri, am nimerit de 2 ori, de la ...10 m. Am declarat..ca sint un ochitor excelent...dar ca apartele de ochire sint total defectoase si altcineva in afara de mine, n-ar fi reusit nici macar atit (hahaha). Totusi realitatea este ca procentul de lovituri reusite este de 20%. Trebuia sa ma...readaptez.

Pistolul 1377CC are facilitatea ca poti sa inversezi catarea din spate si se trasnforma din catare in U intr-o catare cu gaurica. Gaurica e mica deci trebuie tras cu arma aproape de ochi...tocmai ce imi trebuia mie. 15 minute cu shurubelnitza si in aceeasi zi am fost inapoi la poligon, unde speranta a cam scazut. Oricit modificam catarea din spate..pistolul tragea sus la 10m, suficient de sus ca sa fac volee peste cioara. Trebuia sa modific aliniamentul catarilor..”ochiometric”. Cum catarea din fata era grosiera si neadaptata tragerilor de prezicie...incepeam sa ma indoiesc de succesul la vinat. Desi grupuleletele la hirtie erau relativ satisfacatoare, am realaizat ca la vinat, fara contrastul hirtiei portocalii, o sa-mi fie greu sa aliniez muchia stinga a catarii din fata la baza gaurii catarii din spate. Insa ce mindru voi fi daca as reusi.

Asadar inapoi in teren...la infruntarea cu dusmanii. Si iar mi-am dovedit cit de bun tragator sint. Am reusit cca 30-40% rata loviturii si sint sigur ca as fi cel putin campion olimpic in conditiile date (hahaha)...dar realitatea ramine ca...nu prea nimeream ciori, dupa ce cu greu reuseam sa ma apropii. Dar hei..sint “cel mai destept dintre paminteni” ...cind sint singur deci trebuie sa existe o solutie.

M-am hotarit sa ii pun pistolului un punct rosu..adica sa elimin catarile mecanice. 20 USD mai tirziu, 4 suruburi si 20 de minute eram gata de teste. Sistemul de prindere e cu un fel de clama direct pe teava. DAR am facut o mica obeserbatie...teava se rasucea citiva mm buni.. ADIO punct rosu, aido precizie. Orgoliul si speranta mea erau din nou in tufis sub un catzel care isi marca teritoriul.

Acum am ajuns la un moment de cumpana, nu aveam arma potrivita. Tristetze mare si profunda ca trebuie sa cumpar alta arma. Dupa ce mi-a trecut jalea ca trebuie sa iau alta arma, am pus pe hirtie cerintzele. Adica trebuie sa: fie o arma suficient de precisa, suficienta energie pina pe la 30m, sa aiba armare simpla, sau chiar deloc, sa pot sa-i montez optica usor si sa fie relativ ieftina. De asemenea am conluzionat ca din cauza vitezelor mici proiectilul nu prea se expandeaza, asa ca m-am hotarit sa maresc si calibrul de la 4.5 mm la 5.5 mm ca sa mai cistig un pic de fortza de stopare. Si dupa 2 zile de cercetari m-am hotarit la Crossman 2250XT. E single shot ca si celelalte arme, are o viteza de vreo 150 m/s si o energie de vreo 12-14 Joules.
Foloseste CO2 deci nu trebuie sa o armez deloc. Temperatura la noi e in general ridicata, deci CO2-ul nu va fi foarte afectat de frig. Vine cu luneta in 145 USD si a duarat doar citeva zile sa o primesc de pe internet. Luneta e fixa 4x si nu e cine stie ce, dar suficienta pentru scopul meu. Paralxa e corectata pentru 25m, ceea ce nu e chiar ok, dar merge. Reculul e inexistent si recipientul de CO2 ajunge pentru vreo 200 focuri. In ziua in care am primit-o m-am blindat cu munitii si fugutza la poligon. In 30m arma grupeaza la vreo 1.5cm. Tragaciul in schimb e mizerabil, vreo 4kg. Va urma sa lucrez un pic la el. Arma insa e scurta, precisa de tras, usor de minuit..si numa buna pentru ce vreau.

Dupa poligon si teste, aveam asteptari mari de la ea si fugutza m-am grabit sa o iau pe front. Am trecut printr-o parcare mare in care ciorile chefuiau cu o bucata de piine. M-am plasat la vreo 30m de aglomeratia de dushmani, am introdus o pastilutza pe tzeava si...am ochit. Agitatie mare la plutonul de ciori, nicicum nu stateau locului...am ochit..am pierdut tzinta..ochit din nou...si..poc...ratare mare, nici macar n-am atins vreo pana. Escadrila de ciori a decolat in grup si...eu am ramas sa ma intreb ce s-a intimplat. Cum am putut rata din nou, cu o arma care grupeaza bine la 30m!! Dupa gindiri intense am ajuns la concluzia ca...nu stiu cum!?!?!

Cum gindeam eu asa intens am observat o iscoada in virful unui pom. M-am apropiat de ea pe la 25m si de data asta am ochit cu grija, tras ca in poligon, respiratie, obraz sudat, atentie la tragaci...etc. Poc, iscoada a sucombat instantaneu si de unde statea in picioare pe craca s-a intors cu capul in jos si arata ca un liliac cu pene. Ghearele i s-au crispat pe craca pe care statea, si a mai ramas sa se balanseze vreo 2 secunde cu capul in jos, ca o pendula imensa. Dupa care a cazut lata. Si mai contrariat, am stat sa ma gindesc ce s-a intimplat. De ce acum da si inainte ba? Acceasi distanta aproape, am avut crucea pe tzinta in ambele cazuri, ….”ghici ciuperca ce-i”?

Incet incet...din putzul gindirii s-a intrezarit o geana de lumina, care s-a transformat intr-o teorie. Viteza proiectilului e mica (relativ la armele de foc) si tragaciul greu. Daca fixarea armei si procesul tragerii, etc. nu sint ca la carte, chiar daca crucea lunetei e pe tzinta in momentul tragerii, daca arma e in miscare, proiectilul nu merge unde trebuie din cauza timpului lung pe teava. Cu un tragaci greu e usor sa misti arma, si daca te si grabesti sa tragi la tinte in miscare...sigur ratez, cel putin eu. Ok, teoria ca teoria, sa vedem in practica.

Dupa o vreme mi s-a ivit un “general” pe cimpul “de batalie”. I-am vazut intii coada stufoasa in timp ce cauta ghinda la baza unui copac. “Generalul Ghinda” lua cite o ghinda in labutze isi facea treaba cu ea, apoi tzup tzup la alta ghinda..si tot asa. M-am apropiat din nou pe la 25m, am pregatit tragerea, “am stors” tragaciul si poc. “Generalul” a facut o tumba in aer, dupa care a fugit in tromba....un metru, s-a oprit, s-a lasat pe o parte si a “adormit”.

Hehehe...teoria incepea sa se apropie de practica. Deja entuziasmul meu incepea sa fie din nou mai plinutz.

Am facut din nou o tura prin zona si am vazut urmatorul inamic. Un “MIG” negru si lucios care se oprise sa se alimenteze cu carburant chiar in mijlocul drumului. Am pregatit din nou artileria usoara, ochit...respiratie..etc. Poc. MIG-ul a facut o mica explozie de fulgi, a in cercat sa ruleze vreo juma' de metru si a ramas “pe pista”.

Toata dimineata apoi am tinut-o in aceeasali succes atita timp cit puteam sa trag cum trebuie. Cum incercam sa “chiulesc” la elementele de baza ale tragerii, cum le faceam doar vint la inamici. Rata loviturilor incepuse sa fie ridicata, practic 100% pentru loviturile pregatite si cam 50% pentru cele in graba. Eh......ce mai, cu arma asta de 12 Joules eram aproape gata sa merg la vinat african..... atita vreme cit leul statea artistic sa-l lovesc.

In retrospectiva, daca stau sa ma gindesc “Adaptarea si Improvizatiile” a fost un proiect satisfactor care m-a invatat o serie de lucruri. Printre altele m-a invatat sa gindesc neconventional. Si inca n-am terminat proiectul, urmeaza sa lustruiesc piesele trgaciului si sa fac tragaciul mai usor. Cu aceste modificari sper sa cistig definitiv batalia, din “spatele blocului”. Abia astept!


Nota: Scuze de ortografie.
Back to top
View user's profile Send private message
cds
.300 Member
.300 Member


Joined: 07 Nov 2010
Posts: 362
Location: unDeva

PostPosted: Sat Feb 05, 2011 10:53 am    Post subject: Reply with quote

felicitari pt. insistenta pe care o ai insa daca vrei liniste cu vecinii si precizie la distante mari lasa co2 si ia un pcp ii pui si amortizor iar la 70 m orice inamic va fi lovit cu toate ca poti sari si peste 100m nu mai zic ca acolo este alt nivel de trai si nu ai restrictii ca la noi la maxim doua arme ac.
ma bucur pt. tine ca poti face ce vrei referitor la ac,noi nu avem voie sa tragem nici la muste,ca la cioara e deja caz penal.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=W71IMP8O_NY&feature=related
N-am dat jos de pe steag stema
Sa fim condusi de minti luminate cu lanterna
Nu sint o papusica mica pe baza de arc
Vreti sa faceti ceva pentru mine?
Faceti infarct!
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
tibbs
.22LR Member
.22LR Member


Joined: 06 Sep 2007
Posts: 146
Location: Iasi

PostPosted: Wed Feb 09, 2011 9:15 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, acum avem o explicatie plauzibila pt mortile suspecte de pasari si animale publicate de ziare.
_________________
CFX 5,5 si P23
Leapers 6-24x56
Back to top
View user's profile Send private message
dabija
Site Moderator
Site Moderator


Joined: 16 Dec 2006
Posts: 1351
Location: RESITA

PostPosted: Thu Feb 10, 2011 5:03 pm    Post subject: Reply with quote

Mai baga cate o povestire cu intamplarile pentru ca se vede ca pui pasiune.
_________________
cz200S + bushnell 6-24X50
Gamo R77 Combat
http://www.d-petre.ro/category/ft/
http://petredalea.ro/category/fieldtarget/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Cipri
.22LR Member
.22LR Member


Joined: 02 Feb 2010
Posts: 177
Location: Caracal

PostPosted: Thu Feb 10, 2011 5:18 pm    Post subject: Reply with quote

Pai sa stii. Chiar frumos povestesti. Iti spun eu, daca nu s-a discutat pe posturile tale asta nu inseamna ca nu s-au citit. Dar ce mai avem de zis la asa ceva? Nu mai zicem nimic si inghitim in sec pentru ca noi nu o sa avem parte de experiente ca ale tale, acolo departe unde esti.

Sanatate si spor la treaba!
_________________
Hatsan 125
Fort 17R 9mm
Back to top
View user's profile Send private message
AC Sniper
.50 Member
.50 Member


Joined: 14 Dec 2006
Posts: 1652

PostPosted: Fri Feb 11, 2011 1:28 am    Post subject: Reply with quote

ba cine cauta, gaseste Wink Faine posturile,da-i inainte,se cunoaste pasiunea Smile
_________________
"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Club Airguns Forum Index -> Vanatoarea cu AC All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group