Online chat users: None


 FAQ   Search   Memberlist   Usergroups   Register   Profile   Log in to check your private messages   Log in 


Regulamentul concursurilor de Field Target

 
Post new topic   Reply to topic    Club Airguns Forum Index -> Field Target
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dabija
Site Moderator
Site Moderator


Joined: 16 Dec 2006
Posts: 1351
Location: RESITA

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 10:42 am    Post subject: Regulamentul concursurilor de Field Target Reply with quote

Asta e ... acum avem regulamentul tehnic de desfasurare a unor concursuri de Field Target ... daca sunt comentarii
... puneti-le pe vechiul topic : http://www.clubairguns.ro/forum/viewtopic.php?t=605&start=45 dar sa nu incercam sa reinventam roata ...
- Sharp a tradus, eu am mai facut unele completari si adaptari dupa regulamentul american si britanic.
Deocamdata il postez pe forum dar o sa-l punem si pe site - va exista si un model de tabel de scor.
CITITI si INSUSITI ! si cat mai multe intalniri organizate ca la carte!
=============================================


REGULAMENT DE TRAGERE
pentru desfasurarea concursurilor de Field Target
adaptare dupa regulile de tragere AAFTA și BFTA


1. Arme cu aer comprimat

A - Orice armă cu aer comprimat, de orice configurație, în cal. 4,5mm și 5,5mm, cu o putere de max. 16,27 jouli (12ft/lbs), care respectă normele de siguranță și trage un singur pellet.
B - Orice armă cu aer comprimat declarată periculoasă, pentru oameni sau obiecte (inclusiv ținte), de către directorul concursului, nu va fi permisă pentru utilizare pe timpul desfășurării concursului.
C - Utilizarea a mai mult de o armă cu aer comprimat nu este permisă pe parcursul de tragere,
cu excepția apariției unei defecțiuni.

2. Dispozitive de ochire

A - Este permisă utilizarea oricărui tip de dispozitiv de ochire. (lunete, red dot , dioptru etc.)
Utilizarea lunetelor de mare putere este permisă dar nu constituie un avantaj, deoarece factorul de putere si eroarea de paralaxă trebuie reglate înainte de prima tragere.
B - Este interzisă utilizarea dispozitivelor create special pentru sau care pot fi folosite pentru determinarea/masurarea distanței până la țintă.

3. Muniția

A - Este permisă utilizarea oricărui tip de pellet compus exclusiv din plumb sau aliaje cu plumb.

4. Ținte

A - Se vor utiliza ținte siluetă - tip cade-la-lovire, resetabile de la punctul de tragere. Siluetele pot fi cele tipice pentru tirul cu aer comprimat sau orice alte ținte adecvate tirului.
B - Țintele se vor plasa între 9,1 metri și 50,29 metri (10yds - 55yds) de la punctul de tragere.
C - Directorul de Concurs va asigura buna definire a culoarelor de tragere și a limitelor fizice ale punctelor de tragere.
D - Se va asigura o vedere clară și neobstrucționată a zonei de lovire din cel puțin o poziție de tragere.
E - Trăgătorii își pot reseta singuri țintele în momentul când au primit permisiunea în acest sens de la persoana care ține scorul.

5. Scorul
A - Se acordă un punct pentru fiecare lovitură reușită și un zero pentru fiecare ratare.
B - Se acordă lovitură reușita atunci când ținta cade; orice mișcare a pedalei zonei de lovire care nu are ca rezultat căderea țintei va fi înregistrată ca ratare.
C - Odată arma epolată, orice descărcare de aer pe țeavă și/sau dezangajarea cocoșului se vor înregistra ca ratare dacă ținta nu cade. Oricare trăgător își poate anunța intenția de a descărca arma în pământ fără penalizare pentru ratare.

* Scoruri disputabile
A - Orice nemulțumire va fi comunicată arbitrului înainte de părăsirea țintei.
B - Orice dispută nerezolvată pe loc va fi comunicată directorului de concurs, a cărui decizie va fi definitivă.

** Scor egal
A - În cazul în care doi (2) sau mai mulți trăgători sunt la egalitate pentru un premiu, se practică shoot-off, sau orice alt sistem, stabilit de către directorul de concurs, care să stabilească diferența între trăgători.

6. Poziția de tragere

A - Este permisă orice poziție de tragere, dar câmpul de trageri poate fi aranjat astfel încât să necesite o poziție obligatorie de tragere la unele dintre ținte. Se poate utiliza un semn (indicator), la culoarul de tragere, care să indice obligativitatea unei anumite poziții de tragere.
B - Este permisă utilizarea curelei armei și a paturilor de arma modificate.
C - Este interzisă utilizarea oricărei forme de sprijin pe sol, atât pentru arma cu aer comprimat cât și pentru corpul trăgătorului (de exemplu bipod, bancuță, scaun, buturugă, etc.).
D - Poate fi folosit un preș pentru tragere din poziția așezat/culcat, dar numai dacă este folosit ca un preș
E - La tragerea din poziția așezat, (poziția clasică la FT) inălțimea maximă pentru orice formă de suport pe care se stă așezat va fi de 6 inch (15,24 cm), măsurată cu trăgătorul așezat pe suport.
F - Se ia în considerare înălțimea de la sol la punctul cel mai înalt al suportului.
G - Suportul poate fi folosit numai pentru așezare pe el, și în nici un alt fel, ca sprijin pentru tragere.
H - Arma cu aer comprimat trebuie susținută de mâna (mâinile) și corpului trăgătorului.

*Notă: Se pot aplica variații la Regula nr. 6 în baza deciziei directorului de concurs și în conformitate cu dorința trăgătorilor, cu condiția să nu intervină vreun avantaj inechitabil. În situația în care ar putea să existe un astfel de avantaj, trăgătorii care ar putea beneficia de acesta vor concura pentru premii într- o clasă separată.

7. Secvența Țintelor

A - Directorul de meci stabilește secvența de tragere, după număr, de la stânga la dreapta, de la cea mai apropiată la cea mai îndepărtată, etc.
B - Tragerea asupra unei ținte, alta decât cea care urmează conform secvenței de tragere, se înregistrează ca ratare la ținta care urma în conformitate cu secvența de tragere.
C - Dacă a fost doborâtă ținta greșită, ea va fi resetată și tragerea va continua de la ținta care urmează normal în secvența de tragere.

8. Timp disponibil la o tragere

A - Directorul de Concurs și/sau Arbitrul Principal pot impune o limită de timp pentru fiecare țintă, pentru fiecare culoar sau pentru fiecare trăgător. Directorii de Concurs trebuie să comunice utilizarea cronometrelor și limitele de timp în anunțul dinaintea meciului. Cronometrele vor fi de tip countdown (numărătoare inversă), cu o alarmă sonoră la expirarea intervalului. În mod curent se asigură un interval de un (1) minut per tragere și un (1) minut de obișnuire cu culoarul de tragere. Astfel, patru (4) trageri la un culoar echivalează cu un interval permis pentru acel culoar de cinci (5) minute.
B - Cronometrul poate fi pornit de un membru al echipei sau de trăgător, și poate fi plasat astfel încât trăgătorul să aibe posibilitatea de a-și monitoriza timpul. Cronometrele se vor porni atunci când trăgătorul: 1 - Se așează pentru o tragere din poziția așezat;
2 - Epolează pentru prima dată la o tragere din genunchi sau din picioare;
3 - Se întinde pe sol pentru o tragere din poziția culcat.
C - Dacă se declară linie rece / încetarea focului / STOP FOC în intervalul în care cronometrul este activ, se oprește cronometrul și se adaugă 15 secunde la intervalul rămas, apoi se repornește cronometrul în momentul când se declară linie fierbinte / reluarea focului.
D - Orice trageri efectuate după ce sună alarma vor fi cuantificate ca ratări. Dacă tragerea se efectuează exact în momentul când sună alarma și membrii echipei sunt de acord cu sincronicitatea evenimentelor, trăgătorului i se va acorda lovitura. Orice dispute sunt judecate de arbitru sau de directorul de concurs.

9. Penalizări

A - Penalizarea pentru infracțiuni deliberate vis-a-vis de Regulamentul de Tragere, comportare periculoasă, indecentă și orice încercare de a trișa este descalificarea – eliminarea din concurs.

10. Directorul de Concurs

A - În orice fel de situații care pot surveni în timpul deșfășurării concursului și care nu sunt cuprinse de acest Regulament, decizia Directorului de Concurs este definitivă.

-----------------------------------------------------------------------------

Reguli de siguranță în conformitate cu prevederile WFTF / AAFTA / BFTA privind siguranța în timpul desfășurării competițiilor de Field Target

Aceste Reguli de siguranță fac parte integrantă din Regulamentul de Tragere și vor fi respectate cu strictețe. Orice persoană care nu respectă Regulile de siguranță va fi eliminată de pe câmpul de tragere și din participarea la concurs.

Înaintea inceperii competiției se va ține un instructaj, de către Directorul de Concurs, tuturor participanților și se va intocmi un proces verbal care va fi semnat de toți participanții.

1 - Toate armele cu aer comprimat vor fi neîncărcate până la intrarea pe linia de tragere, cu țeava îndreptată în jos.

2 - Țeava armei cu aer comprimat nu va fi îndreptată în nici un moment către o altă persoană.
3 - Pe linia de tragere vor fi respectate următoarele proceduri de siguranță :

A - Nici o armă cu aer comprimat nu va fi încărcată sau armată până în momentul când trăgătorul este gata să efectueze tragerea.
B - Când arma cu aer comprimat este încărcată sau armată pe linia de tragere, SIGURANȚA nu va fi eliberată decât în momentul în care țeava este îndreptată spre țintă iar trăgătorul este gata să TRAGĂ.
C - Când se armează armele cu aer comprimat cu sistem cu piston, trăgătorul trebuie să țină de țeavă sau de levierul de armare în timpul introducerii pelletului pentru a preveni descărcarea accidentală a armei și rănirea sa sau a celorlalți trăgători.
D - Asigurarea unei distanțe de siguranță între trăgători pe linia de tragere este atât judicioasă cât și curtenitoare.
E - Fiecare trăgător este responsabil de direcția în care trage, cât și de siguranța celorlalți trăgători.
F - Când Ofițerul de Siguranță a Câmpului de Tragere declară LINIE RECE – STOP TRAGERE, toți trăgătorii vor rupe arma, vor deschide porturile de încărcare sau vor desprinde levierul de armare pentru a demonstra o LINIE RECE sigură.
G - Ofițerul de Siguranță a Câmpului de Tragere va fi anunțat atunci când un trăgător dorește să așeze o nouă țintă de antrenament. Ofițerul de Siguranță a Câmpului de Tragere poate cere o LINIE RECE – STOP TRAGERE din proprie inițiativă, ori de câte ori consideră necesar. În acest moment, la comanda lui, se pot amplasa țintele. În parcursul de tragere, Arbitrii desemnați vor acționa ca ajutoare ale Ofițerului de Siguranță a Câmpului de Tragere (Arbitru Șef).
H - Ofițerul de Siguranță a Câmpului de Tragere sau Arbitrul vor avea decizia finală în probleme de Siguranța Parcursului.
I - Pe câmpul de tragere se vor folosi exclusiv pellet-uri din plumb sau aliaje pe bază de plumb.

4 – Siguranța tragerilor trebuie atât încurajată cât și impusă. De aceea, este important ca toți trăgătorii să încerce insistent să manipuleze cu grijă armele cu aer comprimat. Este la fel de important ca trăgătorii să atragă atenția oricui în ce privește manevrarea necorespunzătoare a armei cu aer comprimat și, dacă e necesar, să raporteze neconformitățile Ofițerului de Siguranță a Câmpului de Tragere sau Arbitrului.

5 - ESTE INTERZISĂ PREZENȚA COPIILOR neangrenați în competitie pe parcursul de tragere.
* Trăgătorii juniori trebuie să fie aprobați de Ofițerul de Siguranță a Câmpului de Tragere, și vor fi obligatoriu instruiți în ce privește SIGURANȚA PARCURSULUI si supravegheați de un adult.

6 - ATÂT CONSUMUL CÂT ȘI POSESIA ALCOOLULUI SUNT INTERZISE IN ZONA DE DESFASURARE A PARCURSULUI DE FIELD TARGET. Prezența animalelor de companie în zona de concurs și în zona de antrenament este interzisă.

----------------------------------------------------------------------------------

GHID orientativ pentru organizarea unui concurs de tir,
cu arme cu aer comprimat, de tip FIELD TARGET


-I-. La început de drum
Dacă doriți să organizați o competiție Locala, Regională, Națională sau Internațională de Field Target, trebuie să luați în considerare câteva lucruri.
1. clubul trebuie să aibă suficienți membri care să dorească și să fie dispuși să aloce timpul necesar pentru pregătirea și desfășurarea în bune condiții a competitiei.
2. clubul trebuie să dispună de facilități adecvate. (teren, tinte, materiale auxiliare)
3. clubul trebuie să dispună de sprijinul financiar necesar pentru această competiție.
4. data competiției trebuie aprobată de conducerea asociației, de Federație sau de organismele internaționale, și este important ca vremea în regiunea unde se va desfășura competiția să fie corespunzătoare la data prevăzută.
Dacă toate condițiile sunt satisfăcute, următorul pas este alegerea unui Director de Concurs.
Acesta va fi răspunzător de desfășurarea competiției in conformitate cu regulamentul aprobat precum și de comportarea corectă (fair-play) a participanților.

-II-. Planificarea Concursului
1. Prestabilirea îndatoririlor fiecărui membru al clubului. Aici sunt incluse pregătirile dinaintea, din timpul și de după concurs.
2. Se va contacta Asociatia, Federatia Nationala sau organismele internaționale (dacă este cazul) pentru a stabili o dată liberă în calendarul competițional (se vor lua în considerare vremea, sărbătorile, școala, vacanțele și condițiile din poligon).
3. Se va decide numărul de culoare ale unui parcurs, numărul de ținte pe un culoar, numărul de trageri pe țintă și aranjamentul parcursului. (de preferat 2 sau 3 ținte pe culoar) ***
4. Se va stabili ce posibilități de asigurarea hranei vor fi oferite, în funcție de fondurile disponibile și de distanța până la cel mai apropiat magazin alimentar/restaurant etc. Apa de băut trebuie să fie disponibilă pentru toți participanții, iar băuturile răcoritoare asigurate gratuit sau contra cost.
5. Este obligatoriu să se asigure toalete, atât pentru bărbați cât și pentru femei.
6. Trebuie asigurată posibilitatea spectatorilor și trăgătorilor de a se așeza (bănci, scaune, etc.) luând în considerare atât ploaia cât și adăpost în fața soarelui puternic. Se vor distribui cartele de scor, clipboards, ecusoane (name tags) și creioane. (precum și materialele promoționale ale sponsorilor)
7. Trebuie asigurată o tabelă de scor vizibilă pentru toți participanții și spectatorii.
8. Toate premiile vor fi înmânate la încheierea concursului.
9. Trebuie planificată o posibilitate de departajare a concurenților în caz de egalitate.
10. Lista de invitații (chiar și e-mail) trebuie pregătită cu suficient timp înaintea concursului.
Invitația trebuie să cuprindă:
a. Data și ora concursului și a ședințelor de pregătire.
b. Localizarea (adresa) poligonului, cu instrucțiuni sau hartă.
c. Organizația gazdă, cu persoane de contact și numerele de telefon ale acestora.
d. Premii și clase.
e. Taxele de participare și data limită pentru înscrieri.
f. Informații despre posibilitățile de asigurare a hranei și a băuturilor răcoritoare.
g. Informații legate de Regulile de Siguranță, de sancțiuni și de sponsori.
h. Moteluri (adresa sau indicații), inclusiv costuri și numere de telefon.
i. Disponibilitatea buteliilor cu aer sau adresa și numărul de telefon al unei firme care închiriază butelii cu aer comprimat.
j. Vânzarea în poligon de ecusoane, tricouri, șepci sau insigne.
k. Orice restricții referitoare la echipament precum și atenționări speciale.
11. În funcție de buget, se poate decide anunțarea concursului on-line, pe site-urile de profil, în loc de trimiterea de invitații prin poștă. La cerere, editorul va crea un anunț pentru club.
12. Intervalele de tragere trebuie planificate în așa fel încât să permită tuturor trăgătorilor timpul necesar pentru a termina parcursul. Se vor lua în considerare numărul de trăgători, numărul de culoare și numărul de focuri la fiecare țintă (de reținut că două focuri la aceeași țintă durează mai puțin decât două focuri la două ținte diferite).
13. Înainte de fiecare concurs se va ține o întrunire a trăgătorilor. Se vor aloca 10 până la 20 de minute pentru fiecare întrunire.
14. Arbitri. - Se vor căuta voluntari în acest scop cu mult timp înaintea concursului și se va obține un angajament ferm de la fiecare dintre aceștia. Numărul de arbitri necesari depinde de relieful parcursului. O suprafață mare necesită mai mulți arbitri. Arbitrii trebuie bine pregătiți înainte de concurs, astfel încât ei să reprezinte un avantaj și nu o nouă posibilă problemă.

-III-. Pregătirea parcursului
1. Fiecare parcurs trebuie amenajat în funcție de teren. În acest scop trebuie ținut cont de faptul că este necesar să se creeze un „con de foc”, astfel încât tregerile să fie orientate într-o direcție sigură, nu spre concurenți. Aspecte de care trebuie să se țină cont la amenajarea unui parcurs:
a. Nu este permisă intersectarea culoarelor.
b. Locațiile de tragere (pad-urile) se vor situa într-un plan care să asigure siguranța participanților.
c. Dacă se vor folosi ținte în copaci, culoarele vor fi delimitate ținând cont de copacii pre-desemnați.
d. Ținta trebuie să fie vizibilă de la locația de tragere (trebuie ținut cont de relieful terenului).
e. La delimitarea culoarelor se va lua în considerare posibilitatea de desfășurare a corzilor de resetare între țintă și locația de tragere, astfel încât ele să nu se agațe/încurce în tufișuri, etc.
f. Culoarele de tragere nu vor fi prea apropiate unul de celălalt.
g. Locația de tragere trebuie aleasă astfel încât dacă plouă trăgătorul să nu fie obligat să stea într-o groapă cu nămol.
2. Pad-urile/locurile de tragere trebuie să fie uscate! În caz de ploaie, puțin pietriș este folositor la drenarea apei și este acceptabil pentru majoritatea concurenților. Aceste locații trebuie de asemenea să fie relativ bine nivelate, astfel încât tragerea să poată fi executată în siguranță.
3. Marcajele de culoar. Sunt folosite pentru a identifica locul din care se efectuează tragerea. Se vor folosi două marcaje pentru fiecare pad. Țeava armei se va plasa între marcaje iar capul trăgătorului înapoia acestora. Marcajele pot fi făcute din lemn, oțel sau alte mteriale și trebuie să prezinte numărul culoarului.
4. Curățarea culoarului. Zona de lovire a țintelor trebuie să fie vizibilă de la locația de tragere, fără obstrucții în calea pellet-ului. Se va ține cont de înălțimea variabilă a trăgătorilor. La curățarea culoarului se vor elimina chiar și cele mai subțiri buruieni, tulpini, etc.
UN PARCURS BINE PREGĂTIT EVITĂ PROBLEMELE DIN TIMPUL CONCURSULUI !

-IV-. Țintele
Pregătirea țintelor, întreținerea, vopsirea și plasarea lor după un plan pre-stabilit, sunt esențiale pentru un concurs de succes! Aceste operațiuni revin în totalitate clubului organizator.
1. Tipul țintelor
Există atât ținte din comerț, cât și făcute de amatori; ambele categorii pot fi folosite în concursuri. Orice țintă pe care se poate conta (ca performanță) și care suportă lovituri de pelleturi cu forța / putere de 20-25 fp. (27 - 33,89 J)poate fi folosită cu succes. Țintele vor fi testate cu arme AC de putere mare, cât și cu cele de putere mai redusă. Cel mai sigur mod de a strica un concurs este utilizarea unei ținte care nu funcționează corect! Ținta trebuie să cadă când e lovită în zona de lovire și să rămână în poziție atunci când nu e lovită în zona de lovire!
2. Dimensiunea și forma zonei de lovire
Zona de lovire trebuie să fie circulară. Diametrul ei variază între 20 mm până la 45 mm, dimensiunea cea mai comună fiind de 40 mm. Zonele de lovire mai mici sunt în general folosite în număr redus.
3. Dimensiunea zonei de lovire și distanța.
Țintele trebuie plasate la minim 10 yarzi (9,1m), și maxim 55 de yarzi. (50,29 m) Necesită atenție sporită țintele plasate la 10 yarzi (9,1m), întrucât pellet-ul poate ricoșa înapoi la trăgători. La amenajarea parcursului se va ține cont și de nivelul trăgătorilor (la trăgători mai buni, ținte mai dificile). Ditanțele de plasare a țintelor descrise în continuare se adresează trăgătorilor experți:
Diametrul zonei de lovire - Distanța maximă de amplasare a țintei – orientativ.
20 mm la 9,1 m (10yds)
25 mm la 22,8 m (25yds)
30 mm la 32,0 m (35yds)
35 mm la 41,1 m (45yds)
40 mm la 45,7 m (50yds)
45 mm la 50,3 m (55yds)
Distanțele pot varia în funcție de abilitățile trăgătorilor, și pe măsură ce aceștia se perfecționează poate deveni necesară creșterea distanțelor sau micșorarea zonei de lovire a țintelor.
4. Distanța medie până la țintă
La un concurs Local, Regional sau Național, distanța medie până la toate țintele trebuie să fie de 30-32 yarzi = 27,4 – 29,2 metri. Se pot plasa ținte cu zone de lovire reduse la distanțe mai mici, pentru a menține distanța medie și a realiza în același timp un parcurs cu grad de dificultate sporit.
Nu este necesar să se dispună toate țintele cu zona de lovire de 40 mm la distanța maximă.
5. Corzile țintelor și benzile de cauciuc
O coardă de Dacron (50-80lb) nu se întinde și rezistă mai bine la radiațiile U.V. decât nylon-ul sau polypropilena. Nu se recomandă nylon, pentru că se întinde și face dificilă resetarea țintelor.
O struna de oțel (ca cele pentru pescuitul rapitorilor) trecută prin gaura țintei previne frecarea și ruperea corzii. Benzile de cauciuc atașate de țintă și de coardă (lejer) vor elimina agățarea corzii, care ar împiedica doborârea țintei.
6. Instalarea țintelor
Țintele vor fi solid fixate în pământ cu suporti metalici, trecuți prin găurile din baza țintelor. Este important ca toate țintele să fie asigurate foarte bine în pământ și aduse la nivel (un poloboc de buzunar este suficient). Țintele care nu sunt asigurate vor fi desprinse și apoi smulse la resetare, devenind astfel nefolosibile.
Țintele din copaci pot fi legate, pentru a evita rănirea copacilor cu cuie. Trebuie construită o bază gândită special pentru această aplicație. Pentru a se putea conta pe ele, țintele din copaci trebuie prevăzute cu benzi de cauciuc care previn situațiile în care greutatea corzii de resetare nu permite țintei să cadă când zona de lovire e atinsă. Înainte de instalarea țintelor pe parcurs, absolut toate țintele vor fi verificate iar balamalele unse.
7. Vopsirea țintelor
Din moment ce Field Target este un sport totodată dificl dar și distractiv, vopsirea atentă a țintelor le face mai interesante pentru competitori. Țintele simple negre nu sunt provocatoare pentru nimeni! Puțin talent înseamnă mult în crearea realismului. Zonele de lovire se vor vopsi cu o bază albă peste care se aplică un strat de portocaliu. Desigur, toate zonele de lovire se vor re-vopsi între consursuri.
8. Amplasarea țintelor... se bazează pe imaginația celor care amenajează parcursul, cu următoarele linii directoare:
a. Toți participanții trebuie să aibă aceelași grad de vizibilitate asupra întregii zone de lovire.
b. Poziția din care se execută tragerea va fi dictată de relief.
c. Toți concurenții trebuie să aibă posibilitatea de a executa tragerea in aceeași poziție.
d. La plasarea unei ținte pe un culoar, un observator va ocupa poziția de tragere pentru a putea da instrucțiuni detaliate persoanei care fixează ținta. Astfel, observatorul se poate asigura că atât persoanele înalte cât și cele scunde, atât stângacii cât și dreptacii au aceleași șanse. Un binoclu sau o lunetă permit observatorului determinarea obstrucțiilor de orice fel. Marcajele de culoar vor fi plasate astfel încât să permită trăgătorului executarea unei trageri fără obstrucții asupra tuturor țintelor din culoar.
e. Toate țintele vor fi aranjate conform unui plan pre-stabilit.
f. La plasarea țintelor, se va stabili și secvența de tragere (de ex., întâi ținta mai apropiată, apoi cea mai îndepărtată).
g. Când se plasează două ținte într-un culoar se va evita situația în care coarda de resetare a celei mai îndepărtate să devină o obstrucție în fața celei mai apropiate.
h. Dacă pe parcurs există tendința de băltire a apei, trebuie evitată plasarea țintelor în locuri unde ele pot fi acoperite de apă în cazul în care ziua concursului este ploioasă.
i. Trebuie asigurat accesul Arbitrilor la ținte pe durata meciului.
j. Trebuie evitată posibilitatea de confuzie între țintele dintr-un culoar și cele din culoarul (culoarele) învecinate.
k. La plasarea țintelor se vor prefera suprafețele de pământ ferm, bine nivelate.

-IV- A - Procedura în cazul funcționării improprii a unei ținte
Dacă se rupe coarda de resetare, se va apela la arbitru pentru reparații.
Trăgătorii au dreptul de a protesta dacă au impresia că o țintă nu a căzut deși a fost lovită corespunzător. În acest caz se procedează astfel:
1. Toți trăgătorii din aceeași echipă își vor efectua tragerile la ținta respetivă.
2. Dacă ținta cade cel puțin odată, protestul este desconsiderat.
3. Dacă ținta nu cade și toți membrii echipei sunt de acord că e posibilă să se fi defectat, se va apela la arbitru care va:
a. Verifica funcționarea țintei
b. Repara ținta.
c. Înlocui ținta cu una cu o zonă de lovire identică.
d. Elimina ținta din meci și va re-calcula scorurile concurenților care au tras la ținta respectivă, considerându-se toate loviturile reușite.
În cazul A, decizia arbitrului este definitivă. În cazurile B sau C, trăgătorii din echipă vor trage din nou, pentru punctaj, la ținta în cauză.
Notă: cel mai frecvent, sunt considerate defecte țintele în situațiile în care un pellet se sparge și ratează. Acest lucru se poate întâmpla atunci când pellet-ul lovește parțial marginea fantei din fața țintei prin care se observă zona de lovire. Efectul este blocarea mecanismului zonei de lovire, la fel ca și în cazul unei ratări „curate”.


-V-. Suprafața de antrenament
În ziua concursului trebuie asigurat accesul concurenților la o zonă de antrenament în care să se poată efectua trageri în deplină siguranță. În această zonă trebuie să se găsească următoarele:
1. Cel puțin 50 de yarzi (45 - 50 de metri) pe care tragerile ă se poată efectua în siguranță.
2. O zonă adecvată, uscată, pe care să se poată sta așezat și de pe care să se poată efectua trageri.
3. Suporți pentru ținte, disponibili concurenților.
4. Un suport, pentru trageri așezat/culcat, solid, cu saci de nisip.
5. Marcaje de distanță din 5 în 5 metri de la 10 la 50 de metrii.
6. Rasteluri sau suporturi adecvate pentru păstrarea armelor in deplină siguranță.
7. O zonă destinată buteliilor de aer comprimat.
8. O „Linie de tragere” bine determinată și marcată.
9. Un ofițer de siguranța parcursului pe linia de tragere, tot timpul cât se desfășoară trageri. Ofițerul de siguranța parcursului trebuie să aibe controlul complet al desfășurării antrenamentelor în orice moment.
10. Trebuie să fie disponibile toalete.

SIGURANȚĂ, SIGURANȚĂ, SIGURANȚĂ !!!

Prezența copiilor nu este permisă în apropierea liniei de tragere; ei trebuie supravegheați de părinți în permanență. Prezența animalelor de companie în zona de antrenament este interzisă.
Pentru o a avea o zonă de antrenament de bună calitate, se recomandă accesorizarea cu spinere, ținte FT și cronografe. Toate regulile de siguranță AAFTA / BFTA se aplică atât pe durata antrenamentului cât și a concursului propriu-zis.

-VI-. Întâlnirea trăgătorilor
Se va desfășura înaintea fiecărui concurs pentru a discuta informații referitoare la concurs. Este o bună ocazie de a ura bun-venit participanților și de a prezenta Arbitrii, referenții de scor și alți organizatori. Această întâlnire va avea o durată de 10-20 de minute și va cuprinde:
1. Reguli și proceduri speciale, caracteristice clubului.
2. Descrierea modului de punctaj și a cartelelor de scor. Pe cartela de scor trebuie cuprinsă întreaga așezare a parcursului.
3. Indicații referitoare la localizarea facilităților, inclusiv a culoarelor de tragere.
4. Numărul de trageri per țintă.
5. Numărul de culoare
6. Locul unde se vor preda cartelele de scor.
7. Distribuirea culoarelor. Echipe... O metodă indicată de formare a echipelor este desemnarea unui trăgător experimentat, a unuia intermediar și a unui începător atunci când se folosește sistemul obișnuit, de echipă din trei persoane în toate rundele cu excepția ultimei. În acest fel toți trăgătorii au șanse egale. În rundele finale se obișnuiește să se pună în aceeași echipă trăgători care sunt concurenți direcți.
8. Intervalele de timp pentru a începe/termina tragerile pe un culoar.
9. O discuție detaliată referitoare la Regulile de Siguranță AAFTA / BFTA, regulamentul concursului si alte chestiuni organizatorice de interes general.

-VII-. Sistemul de clasare
Un sistem posibil de a forma clase/divizii de concurenți este descris în continuare:
Clasa OPEN împărțită in diviziile A, B și C în funcție de calificare. Concurenții se vor califica în primele două meciuri ale unei sesiuni de trei meciuri. Scorurile vor fi prezentate numeric și împărțite în trei. Astfel se vor obține cele trei divizii, A, B și C. În caz de egalitate, ambii concurenți vor trece în clasa superioară. În ultimul meci, toți concurenții vor forma echipe de câte trei cu competitorii lor. În acest fel, trăgătorii se clasifică înaintea meciului și nu pe baza performanțelor mai vechi. Sistemul a fost folosit cu succes în meciuri de foarte mare importanță (Major Matches).
La fiecare clasă se vor acorda distincții cel puțin pentru locurile 1, 2 și 3. pe măsură ce acest sport se dezvoltă, se poate adapta sistemul de clasare de mai sus prin adăugarea și a altor clase, cum ar fi Armă cu piston, PCP, Junior, etc.
În concursurile foarte importante, cum ar fi cele Naționale, se recomandă acordarea de premii la clasa de Juniori în măsură să satisfacă numărul de participanți. În funcție de situație, Comitetul de Organizare poate crea și alte clase.

-VIII-. Decernarea premiilor
Toate premiile se vor acorda imediat după încheierea concursului. Se recomandă ca premiile și sponsorii concursului să fie prezentate în timpul Ceremoniei de Decernare. Pozele pentru mediatizare vor fi făcute de clubul gazdă și identificate ca atare pentru presă.
-IX-. Terminologie - explicarea termenilor folositi
Hot Line (Linie fierbinte) = Se poate începe tragerea.
Cold Line (Linie rece) = Oprirea focului sau STOP FOC, se descarcă toate armele.
Întâlnirea trăgătorilor = Momentul dinaintea începerii concursului, când directorul de meci se adresează concurenților și se discută regulile, procedurile, intervalele, numărul de trageri și alte informații referitoare la meci.
Shooting pad (Locație de tragere) = Locul din care trebuie executată tragerea supra unei ținte dintr-un culoar. Acest loc va fi marcat vizibil.
Marcaje de culoar = Doi stâlpi, pari, etc., folosiți la identificarea plasării corpului la locația de tragere.
Split (Spart) = Când un pellet lovește marginea zonei de lovire și se sparge în bucăți, una dintre acestea lovind zona de lovire.
Paddle = hit zone = kill zone = Discul care trebuie lovit permițând astfel feței țintei să cadă.
Arbitru = Un voluntar care asigură respectarea regulilor referitoare la ținte pe parcursul de tragere. Acesta se ocupă în același timp și de regulile de siguranță.
Ofițer de Siguranța Parcursului = Anunță starea liniei de tragere pe culoar și parcurs.
Anularea unei lovituri = Când un concurent vrea să tragă un pellet în pământ, ca urmare a unui pellet defect sau a unei probleme mecanice.
Echipă = Un grup de până la trei trăgători.
Culoar de departajare = Un culoar desemnat înaintea meciului pentru a departaja un scor de egalitate.
Limită de timp = Intervalul de timp maxim disponibil trăgătorului pentru a-și pregăti și executa tragerea.
Culoar = O zonă delimitată în care sunt plasate două/trei ținte în parcursul de tragere.
Butelie cu aer = o butelie de scafandru sau variante.
Timp de tragere = Momentul în care vor începe tragerile în timpul unui meci.
Resetare = Acționarea corzii, de pe locația de tragere, pentru a pregăti ținta pentru următoarea tragere.

*** Exemplu de amplasare a țintelor în cadrul culoarelor, pentru un parcurs de FT:
Culoar 1 – șobolan la 15,5 m - cioară la 22 m – iepure la 26,5 m
Culoar 2 – veveriță la 16,5 m – iepure la 32 m – Oppossum la 34 m
Culoar 3 – o țintă la 16 m - o țintă la 21 m - o ținta la 34 m
Culoar 4 – o țintă la 29 m - o țintă la 35,5 m - o ținta la 41 m
Culoar 5 – o țintă la 19 m - o țintă la 26,5 m - o ținta la 38,5 m
Culoar 6 – o țintă la 20 m - o țintă la 33 m

Pentru concursuri locale este suficient un parcurs format din doua culoare cu trei si doua ținte.
Se vor executa câte doua trageri asupra fiecărei ținte, tragerile asupra unei ținte nu vor fi consecutive.
----------------------------------------------------------------------------------
_________________
cz200S + bushnell 6-24X50
Gamo R77 Combat
http://www.d-petre.ro/category/ft/
http://petredalea.ro/category/fieldtarget/
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Club Airguns Forum Index -> Field Target All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group